Бежанският център в Харманли е без лекари, има риск от зарази

5940
Бежанският център в Харманли е без лекари, има риск от зарази
Снимка: БГНЕС

Най-големият бежански център в България е без лекари. Вече пети ден в лагера в Харманли няма медицинско обслужване, тъй като договорите на единствения лекар и двамата фелдшери са изтекли и не са подновени от Агенцията за бежанците. Според медиците това води до рискове от зарази, информира Нова телевизия.

Заради ситуацията в момента 1 700 души в лагера са без лекар. Затова който търси медицинска помощ, е завеждан в болница или директно се звъни на "Спешна помощ".  Болницата обаче не може да поеме всички пациенти, тъй като капацитетът ѝ не достига.

Австрийският канцлер поиска квоти за бежанци за всяка страна-членка на ЕС

Австрия иска квоти за бежанци във всяка държава от Европейския съюз като по този начин трябва да се помогне на справянето със стотици...

До 30-и април д-р Елена Дачева е била единственият лекар в бежанския център в Харманли. Тя се е грижила за всичките 1 700 души там заедно с двама фелдшери. И тримата обаче вече не работят там.

"За първи път в живота си се сблъсках с една тропическа болест, която е инфекциозна – лишманиоза. Тази, която е тук, се разпространява чрез мухи. Има венерически заболявания, има и СПИН. И тези хора си ги държахме под наблюдение”, казва д-р Дачева.

Според нея в момента рискът от разпространение на зарази извън центъра е огромен.

От ръководството на центъра обясниха, че очакват финансиране от Агенцията за бежанците. Имат да изплащат заплати на медиците и за два предишни месеца. „Ще бъдат подновени договорите на медицинския персонал, който беше назначен тук”, казва директорът на бежанския център в Харманли Йордан Малинов. „Предполагам, че до края на седмицата всичко ще бъде решено”, прогнозира той.

Лятото се очаква да ни залее нова бежанска вълна

Над 3200 души са потърсили убежище в страната ни от началото на годината. Това е с близо 60% повече, в сравнение с първото тримесечие з...

От Агенцията за бежанците обещават, че „до края на годината ще създадат нови лекарски кабинети и ще наемат още медици, ако се намери финансиране”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com