Кметът на Харманли настоява за лагер от затворен тип за бежанците

21605
Кметът на Харманли настоява за лагер от затворен тип за бежанците
Снимка: БГНЕС

Напрежение в Харманли заради бежанския център. Там вече има 1900 души при капацитет от 3500 места.

Заради бежанците кметът на Харманли Михаил Лисков е изпратил специално писмо до премиера и правителството. Лисков твърди, че често има случаи в малките часове на нощта бежанци да излизат, да влизат в бензиностанции и магазини, да си взимат каквото си искат и когато им се искат пари, да вадят ножове.

В Харманли искат бежанският център да е от затворен тип

Жителите на Харманли настояват бежанският център в града да стане от затворен тип. Местната управа изпрати писмо до премиера Бойко Бори...

По официална статистика на МВР в Харманли има пет извършени престъпления от бежанци. Статистиката не беше оспорена от Лисков, който обаче обяви, че заради неопределения им статут, нито МВР, нито прокуратурата поемат отговорност за задържане на бежанците.

На въпрос на Нова телевизия дали институциите ще реагират за Харманли, Лисков не даде отговор. А като цяло бежанците твърдят, че в лагера има много различни хора – сирийци, иракчани, афганистанци. Една от жените – фармацевт по образование, признава, че може би някои бежанци не трябва да бъдат допускани извън лагера.

Именно заради инцидентите Лисков иска лагерът да стане от затворен тип. От Агенцията по бежанците обаче твърдят, че по закон такъв лагер не може да бъде направен, защото спазваме и европейски правила. Хората от Харманли са на различно мнение за бежанците – едни твърдят, че прокуратурата не иска да се занимава с тях, други казват, че има липса на информация и това създава изкуствено напрежение. От ромската махала казват, че бежанците не трябва да бъдат затваряни, а полицията да си върши работата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com