От Хасково отричат "Пентаксим" да е причина за случай с разболяло се дете

14948
От Хасково отричат "Пентаксим" да е причина за случай с разболяло се дете
Снимка: Thinkstock

Не съм преглеждала Виктор от село Брод. Това заяви д-р Антоанета Камберова от МБАЛ Хасково, за която майка от Хасково, твърди, че е приела в събота, 19 март, малкия Виктор, получил усложнение след поставяне на ваксина.

Пред Actualno.com д-р Камберова категорично отрече своето участие в случая, за който разказа очевидец: "Аз на 19-ти (бел. ред. - март) в двата журнала съм проверила -  не съм преглеждала такова дете, това е документирано. Детето е прегледано за първи път на 20-ти от д-р Лазова. Никакъв ден не се губи. Детето не е ходило на други прегледи. Тази информация от свидетелката също не е вярна, защото нейното дете не е минавало на преглед. Аз за това дете съм разбрала много по-късно след като е прието в инфекциозно".

Странни разминавания при случай с пострадало след ваксина дете

Противоречиви факти излизат наяве около случая с пострадалото след ваксиниране дете - Виктор от село Брод, Димитровградско, което сега ...

"Нито имам общо с това дете, нито линейки съм уреждала, нито детето е ваксинирано с "Пентаксим", където би могло да има такава симптоматика. Ваксината е коренно различна. Никаква връзка няма заболяването на детето с тази ваксинация. Нито съм го консултирала, нито съм го виждала през живота си", допълни още д-р Камберова, която беше потърсена от Actualno.com още в понеделник, 21 март, но тогава не пожела да разговаря с нас.

"Аз не съм била дежурна в деня, в който детето е било прегледано и е било насочено за болнично лечение на 20 март. В двата журнала на Спешно отделение сме ги проверили, такова дете не е имало при нас. Не бягам от отговорност", уточни д-р Камберова, обяснявайки, че при първото потърсване от наша страна не е разбрала "кой сайт я търси". 

Лекарката допълни, че "ваксината е пневмококова, тя е коренно различна, тя не може да даде такова усложнение. И министърът (бел. ред. - Петър Москов) не може да бъде набъркан в случая." До разговора ни с д-р Камберова се стигна, след като тя ни потърси чрез трето лице.

Припомняме, че пред Actualno.com Адриана Панайотова информира, че докато е чакала в Спешното отделение на МБАЛ Хасково на 19 март сутринта, от Димитровград е било докарано малко момче в тежко състояние. Г-жа Панайотова разказа още, че то е прието от д-р Камберова и по думите на лекарката състоянието на детето се дължи на ваксина и лекарката е препоръчала детето да бъде насочено към Пловдив.

Дете пострада след ваксинация

Двегодишно дете е пострадало след ваксиниране срещу пневмококи или т.нар. конюгирана пневмококова ваксина – Synflorix, съобщи д-р...

По-късно д-р Хубенов, началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ Хасково, уточни, че детето не е било изпращано в Пловдив, а е била направена консултация с проф. Иванов от УМБАЛ Св. Георги. Детето е било ваксинирано на 10 март с конюгирана пневмококова ваксина – Synflorix.  На 9-ия ден от поставянето на ваксината то е намерено от майка си схванато, с неподвижна дясна част на тялото. Детето е докарано от спешна помощ Димитровград. Направен му е скенер, който установява, че има вирусно възпаление, но няма бактериална инфекция, уточни още д-р Хубенов.

Проф. Иванов от Умбал "Св. Георги", който е консултирал детето в разговор с д-р Хубенов, заяви за Actualno.com, че само са се чули по телефона и е препоръчал какво трябва да се свърши: "Те ми обясниха, че има дете, което след ваксина е получило неврологична симптоматика и ги посъветвах да направят лумбална пункция."

От РЗИ – Хасково информираха, че "детето е хоспитализирано на 20.03.2016 г. в Инфекциозно отделение МБАЛ Хасково АД с диагноза: Вирусна инфекция на ЦНС". При епидемиологичното проучване на случая се установява, че на 10.03.2016г. на детето е приложен четвърти прием /реимунизация/ на пневмококова ваксина. В деня на имунизацията му е извършен медицински преглед от ОПЛ / чл.11, т.4 на Наредба №15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Р България/, пише още в официалния отговор от РЗИ- Хасково.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com