Правителството реши - край с митницата в Свиленград

4202
Правителството реши - край с митницата в Свиленград
Снимка: БГНЕС

Митницата в Свиленград вече е официално закрита. Това стана с решение на днешното редовно заседание на правителството.

Със закриването на митница „Свиленград“ се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация. Уточнява се и, че няма да има съкращения на персонал.

Половината митничари в Свиленград са уволнени

Осем гранични полицаи от пункта с Гърция до Свиленград Капитан Петко войвода са били уволнени. Това е половината от състава на звеното ...

Припомняме, че точно на "Капитан Андреево" ДАНС спипа цяла смяна митничари, разпределящи си подкупи. Ставаше въпрос за над 30 души. 12 от тях остават в ареста. Още вчера, 29 декември, от Свиленград се заканиха да протестират, ако им закрият митницата.

Закриването на митницата в Свиленград означава, че се създава „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление. Звеното за информационна сигурност ще осъществява контрол за спазване изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация, ще организира и осъществява политиката за информационна сигурност на Агенция „Митници“ с цел защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията. Новото административно звено ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост и материалните активи на Агенцията в областта на информационните и комуникационните технологии, ще разработва и предлага иновативни решения и архитектури за подобряване на информационната сигурност на Агенцията.

Интересен факт е, че ще се създаде "денонощен център за анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол, който да обобщава резултатите, както и да координира и контролира дейностите по извършването на анализа". С други думи вече централно ще се следи какво правят митничарите, за да няма възможност да се организират схеми за събиране на подкупи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com