Роми протестират, не искат да работят за социални помощи

36497
Роми протестират, не искат да работят за социални помощи
Снимка: БГНЕС

Протест на роми избухна в Харманли. Циганите не желаят да работят 14 дни по четири часа, за да получават социална помощ – така, както е по закон.

От Община Харманли обясниха, че става въпрос за социална програма за помощи. Сумата, която получават, е между 42-47 лева. А там, където има деца, става въпрос за 60 лева на дете. Помощта може да стигне до 200 лева, обясняват от общината.

Калфин предлага да не се дават помощи на родители, които изоставят децата си

Предвиждаме няколко промени в Закона за семейни помощи за деца - да не се дава семейно подпомагане на родители, които изоставят децата ...

Законът е в сила от пет години, но сега избухна протест. Причината – ромите искат да работят по-малко, както е било по страта норма – пет дни.

Пред камерата на Нова телевизия ромите признаха, че общината прави компромиси по програмата. Ромите обаче искат по-малко дни, за да могат да си търсят други източници на доход. Семейства имаме, деца – те не могат да чакат, обясниха представителите на малцинствата.

От Община Харманли предлагат да се върне старата норма – да се работи до пет дни. Освен това нека се разширят параметрите – да няма обществено полезен труд само към общината, а и към държавни структури, към частен бизнес. Тези хора могат да бъдат полезни и на тях, категорични са от общината. В нашата община има над 500 души – как да им намерим работа на толкова хора само в рамките на общински структури, пита местната власт.

Това не е правилно – трябва да работят по 14 дни. Целта на тези програми е да се създават трудови навици, категоричен беше Мартин Димитров от Реформаторския блок. Жельо Бойчев от БСП пък се съгласи, че предложението от Харманли за разширение на параметрите на програмата е добро.

Европейският съд потвърди правото на страните-членки да отказват някои социални помощи

Европейският съд излезе с тълкуване, което потвърждава правото на страните-членки да отказват някои социални помощи на граждани на друг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com